بلاگ

هل چیست؟ خواص آن و عکس انواع هل

هل چیست:

نام جهانی هل عبارت است از Elettaria cardamo درختی است از خانواده زنجبیل به صورت وحشی و پرورشی در مناطق کوهستانی و در سایه درختان می روید.

درخت هل با ارتفاع چند متر

ارتفاع درخت ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر و بعضی ها دارای اعضاء چوبی تا ۳ متر ارتفاع و شاخه های هوایی و برگ های متناوب نوک تیز با گل های ریز سفید مانند گل باقلا و میوه ان کوچک ناشکوفا (پوشینه دار ) بقدر بند انگشت با پوست تیره رنگ و دانه های متعدد می باشد.

هل در طب سنتی ایران به نام‌های: قاقله، هیل، هال، قاقله كبار، قاقله ذكر، قاقله غراب، قاقله صغار، قاقله انثی، خیربوا، هیل بوا، هال بوا، هیل غراب، حماما و هیلذكر می‌باشد. نیز خوانده می شود.

هل پای درخت

هل نوعی گیاه و میوه آن ، بیضی شكل و به رنگ های زرد، سبز ، قرمز یا سیاه است. دانه های معطر و مطبوعی به رنگ قهوه ای در میوه آن وجود دارد كه به عنوان ادویه و برای خوشبو كردن نوشیدنی ها و غذاها به مصرف می رسد.
از این رو، هل به عنوان یک عامل طعم دهنده در آشپزی هندی بسیار مورد استفاده است.

بوته هل

افزون بر مصارف آشپزی، استفاده از هل به عنوان یک گیاه دارویی سابقه ای طولانی در فرهنگ هندی و پزشکی سنتی چینی دارد. باور بر این بوده است که هل درمانی برای عفونت های دندان و لثه، ناراحتی گلو، گرفتگی ریه، سل ریوی، التهاب پلک، اختلالات گوارشی، ناراحتی کلیه، و سنگ کیسه صفرا محسوب شده و به عنوان یک پادزهر برای سموم و زهرها نیز کاربرد داشته است.

شاخه هل و گل هل

هل، در دنیا جزو ادویه‌های نسبتاً گران قیمت است. استفاده از این گیاه که بومی هندوستان، نپال و بوتان است؛ در طب سنتی هند تحت عنوان Ayurveda مرسوم بوده و نیز در طب سنتی چینی نیز دارای سابقه‌ای باستانی است.

طعم هل چگونه است:

طعم هل تا حدی شیرین و به‌نوعی نمکین است. هم پوسته و هم دانه‌ی آن عطری تند و مخصوص به خود را دارد.

یکی از ترکیباب اصلی قاووت هل است.

در بسیاری از شیرینی ها و دسرهای سنتی ایرانی هم از هل كوبیده یا آسیاب شده استفاده می شود.

هل سبز هل سفید

هل قرمز هل سیاه

ارزش غذایی هل در هر ۱۰۰ گرم :

  • انرژی ۳۱۱ کیلوکالری
  • کربوهیدرات ۶۸٫۴۷ گرم
  • پروتئین ۱۰٫۷۶ گرم
  • مجموع چربی ۶٫۷ گرم
  • کلسترول ۰ میلی‌گرم
  • فیبر غذایی ۲۸ گرم
  • نیاسین ۱٫۱۰۲ میلی‌گرم
  • پیریدوکسین ۰٫۲۳۰ میلی‌گرم
  • ریبوفلاوین ۰٫۱۸۲ میلی‌گرم
  • تیامین ۰٫۱۹۸ میلی‌گرم
  • ویتامین A 0 واحد
  • ویتامین ث ۲۱ میلی‌گرم
  • سدیم ۱۸ میلی‌گرم
  • پتاسیم ۱۱۱۹ میلی‌گرم
  • کلسیم ۳۸۳ میلی‌گرم
  • آهن ۱۲٫۹۷ میلی‌گرم
  • مس ۰٫۳۸۳ میلی‌گرم
  • منیزیم ۲۲۸ میلی‌گرم
  • منگنز ۲۸ میلی‌گرم
  • فسفر ۱۷۸ میلی‌گرم
  • روی ۷٫۴۷ میلی‌گرم

خواص هل برای سلامت بدن

کرم خوردگی دندان ها:

هل نه تنها می تواند باکتری هایی که باعث ایجاد بوی بد در دهان شده اند را نابود سازد بلکه قادر است از توسعه کرم خوردگی دندان پیشگیری کند و حتی کرم خوردگی و تخریب دندان ها را معکوس نماید. این ماده همه مزایای پاک کنندگی آدامس را دارد و معایب آن همچون چسبندگی را در خود ندارد.

بوی بد دهان:

بوی بد دهان

هل یکی از درمان های خانگی موثر برای بهبود بوی بد دهان است. جویدن دانه های هل می تواند هرگونه بوی بدی که از دهان بیرون می اید را نابود کند. حتی بعضی از آدامس ها از هل برای بهبود بوی بد دهان استفاده می کنند.

سلامت قلب و عروق:

قلب سالم

براساس پژوهش‌های انجام‌شده، استفاده از این ادویه به مقدار مناسب برای بیماران مبتلا به ناراحتی قلبی منجر به کاهش ضربان قلب و کنترل ریتم می‌شود و فشار خون بالا را نیز کنترل می‌کند. درواقع، مواد مغذی موجود در هل از افزایش چربی در بدن جلوگیری می‌کند.

 

خواص هل برای لاغری:

سلامتیبه دلیل وجود مقادیر زیادی فیبر در هل مصرف هل باعث کاهش اشتها شده و متابولیسم بدن را افزایش می دهد. در نتیجه یکی از ادویه های موثر در کاهش وزن و لاغری محسوب می شود. همچنین با دارا بودن ملاتونین فرایند چربی سوزی را افزایش می دهد. در میان انواع هل خواص هل سبز برای لاغری بیشتر از سایر انواع هل است. می توانید برای بهره مندی از خواص هل سبز برای لاغری پودر هل سبز را در چای یا قهوه روزانه خود بریزید. این روش آسان ترین روش برای استفاد هاز خواص هل برای لاغری است. همچنین می توانید هر روز صبح یک عدد دانه هل یا کمی پودر هل را به همراه کمی زنجبیل و رازیانه در آب جوش بریزید و بعد از 5 دقیقه دم کشیدن میل کنید و از خواص هل و زنجبیل بهره مند شوید. خواص هل و زنجبیل نه تنها باعث کاهش وزن بلکه به سم زدایی بدن نیز کمک می کند.

خواص هل برای پوست:

خواص هل برای پوستبا توجه به خاصیت ضد باکتری و آنتی اکسیدانی هل، می توان به خواص هل برای پوست اشاره کرد. هل آلرژی های پوستی را کاهش داده و می توان با استفاده از آن پوست را تمیز کرد. همچنین استفاده از روغن هل برای از بین بردن لکه های پوستی توصیه می شود. می توان پودر هل را با عسل ترکیب کرده و روی پوست قرار دهید. با استفاده از این ماسک هل می توانید از خواص هل برای پوست بهره مند شوید. هل سرشار از ویتامین C است و همان طور که می دانید این آنتی اکسیدان قوی گردش خون در بدن را بهبود می بخشد. این خاصیت هل همراه با دیگر مواد مغذی موجود در آن می تواند سبب افزایش سرعت گردش خون در بدن شود و بدین ترتیب سلامت پوست شما را تضمین کند. لذا با توجه به خواص هل برای پوست می توانید پوستی شاداب داشته باشید. همان طور که ذکر شد، هل به ویژه هل سیاه خاصیت ضد باکتری دارد. برای درمان آلرژی های پوستی نیز می توانید ترکیب پودر هل و عسل را در نقاط مورد نظر بمالید و به بهبود آن کمک کنید. از دیگر خواص هل برای پوست می توان به خاصیت آرام بخش و تسکین دهنده ی هل برای اشاره کرد. در بسیاری از لوازم آرایشی به ویژه لوازم آرایش مربوط به لب از هل استفاده شده است. با توجه به خاصیت هل به عنوان ترمیم کننده و صاف کننده می توانید روغن هل را روی پوست خود بمالسد و پوستی روشن و شفاف داشته باشید. هل سیاه در از بین بردن سموم پوست موثر است و حتی جویدن هل سیاه می تواند پوست شما را روشن تر کند.

درمان خشکی لب:

روغن هل می تواند برای درمان حشکی و ترک لب استفاده شود.شب قبل از خواب مقداری روغن هل را بر روی لب ها بمالید و صبح آن را با آب بشویید.

خواص ضد اسپاسم و ضد التهابی:

با توجه به علم آیورودا، خواص هل برای عضلات و درد مفصلی مفید است. اسپاسم عضلانی اغلب توسط افراد مسن گزارش می‌شود. انقباض ناگهانی عضلات باعث این اسپاسم ها می‌شود. هنگامی که عضلات می‌گیرند، می‌توانند موجب بروز درد ناگهانی در فرد مبتلا شوند. محققان الزهره تحقیقاتی مبتنی بر حیوانات انجام داده و نتیجه گرفتند که می‌توان این ماده را به عنوان یک کنترل کننده برای اسپاسم عضلانی استفاده کرد.

خواص هل برای مو:

موی سالم با هل

 

مصرف هل می تواند علاوه بر تقویت و رشد مو به سلامت و تغذیه مو نیز کمک کند. خواص آنتی اکسیدانی هل با تغذیه پوست سر سلامتی مو را تضمین می کند.هل با تغذیه فولیکول های مو قدرت و استحکام مو را افزایش می دهد. می توانید موهای خود را با عرق هل بشویید. خاصیت آنتی باکتری هل می تواند عفونت های پوستی سر را نیز درمان کند.با بهبودی و سلامت پوست سر می توان موهای قوی و سالم تری را انتظار داشت. از خواص هل برای مو تقویت ریشه مو و درخشش موهای شماست.

کنترل کلسترول:

ریزمغذی های موجود در هل می توانند با افزایش سطوح چربی در بدن انسان مقابله کنند. طی مطالعه ای آنزیم های آنتی اکسیدانی کبدی و قلبی گرفته شده از هل روی موش هایی با رژیم غذایی حاوی چربی بالا مورد استفاده قرار گرفت. این آنزیم ها بر سطوح کلسترول تاثیرگذار بوده و به کنترل آنها کمک قابل توجهی کردند.

کمک به درمان دیابت:

هل بسیار غنی از منگنز است که می تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

دارا بودن خواص دیورتیکی:

هل دارای خواص دیورتیکی است که برای صرع مفید می باشد. این خواص دیورتیک هل نیز به سم زدایی کمک می کند.

افزایش اشتها:

استفاده از هل برای درمان کمبود اشتها تأکید می شود و حتی روغن هل می تواند به عنوان یک محرک اشتها استفاده شود. هل می تواند در درمان هیستوپلاسموز کمک کند – یک بیماری که یکی از علائم آن عدم اشتها است.

ویژگی های ضد سرطان:

خواص هل برای سرطان

 

سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ، یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان است. افزایش هزینه های روش درمانی سرطان و عوارض جانبی آن، پژوهشگران را به یافتن جایگزین هایی پایدارتر تشویق کرده است. مطالعات صورت گرفته توسط موسسه ملی سرطان چیتارانجان در کلکته نشان داده اند، رژیم غذایی حاوی هل نتیجه مثبتی در مقابله با سرطان روده بزرگ دارد.

دمنوش گیاهی هل برای سرماخوردگی:

برای تهیه یک دمنوش گیاهی معطر و آرام‌بخش و خوش‌طعم، ۴ عدد دانه هل را همراه با ۴ عدد دانه فلفل سیاه، ۴عدد دانه میخک، یک قطعه دارچین نکوبیده و چند حلقه نازک زنجبیل تازه در ۶۰۰ میلی‌لیتر آب بریزید. آن را به مدت نیم ساعت روی حرارت ملایم قرار دهید اما مواظب باشید تا نجوشد.

سپس، دمنوش را صاف کنید و به صورت داغ همراه با کمی شیر یا عسل بنوشید؛ نوشیدن این دم‌کرده دو بار در روز، درمانی فوق‌العاده برای سرفه و سرماخوردگی است.

درمان سکسکه:

هل دارای خواص آرامش بخش عضلانی است و این می تواند به کاهش سکسکه کمک کند.یک قاشق چای خوری پودر هل را به آب گرم اضافه کنید و بگذارید حدود 15 دقیقه بماند. سپس صافش کنید و بنوشید.

پاتوژن‌‌ها:

توصیه می‌شود افرادی که عفونت دارند هل مصرف کنند، زیرا به خاطر خواص درمانی که دارد از عفونت جلوگیری می‌کند. روغن‌های گوناگونی که در هل وجود دارد از رشد باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها جلوگیری می‌کنند.

مانع افسردگی:

خوشحالی

عصاره این گیاه یکی از روغن‌های اصلی مورد استفاده در رایحه درمانی است.همچنین هل خواب‌ آور و شادی ‌آور است بنابراین برای افرادی که دچار افسردگی، خمودگی و غمگین هستند، مفید است.با توجه به این خاصیتهل می‌توان با نظر پزشک متخصص مورد افراد افسرده قرار گیرد.

تقویت قوای جنسی:

از آنجایی که هل عطر شیرینی را به ارمغان می‌آورد، به طور سنتی اعتقاد بر این است که دارای خواص قوی کننده غرایز جنسی است. نه تنها هل به عنوان یک محرک قوای جنسی شناخته می‌شود، بلکه اعتقاد بر این است که دارو برای ناتوانی جنسی و انزال زودرس کاربرد دارد.

بهبود گردش خون

در درمانی های سنتی مانند رایحه درمانی، هل برای درمان نشانه های آسم و برونشیت از طریق بهبود جریان خون به ریه ها مورد استفاده قرار گرفته است. روغن عصاره ای استخراج شده از هل روی افرادی دارای استرس آزمایش شده و مشخص شده است که هل به بهبود جریان خون در بدن کمک می کند.

ضررهای استفاده از هل چیست؟

  • مصرف هل می تواند در افرادی ایجاد سردرد کند که مزاج گرم دارند و مصرف زیاد هل برای افراد دارای طبع گرم مضر است.
  • کسانی که ورم پروستات دارند کمتر از این ادویه مصرف کنند.
  • کسانی که فشار خون یا زخم معده دارند، نباید در خوردن آن زیاده‌روی کنند.
  • مصرف زیاد این دانه هم تپش قلب را افزایش می‌دهد و هم برای بیماری‌های روده و ریه مفید نیست.
  • این دانه برای بیماری‌های سوزاک، سیفیلیس و عفونت‌های ادراری هم مضر است.
  • مصرف مقدار زیاد هل برای سلامت روده‌ها مضر است؛ برای رفع این مشکل آن را باید با کتیرا خورد.
  • حال استفاده زیادی از هل برای کودکان و زنان شیرده و باردار مناسب نمی باشد و مصرف این ادویه به عنوان طعم دهنده در غذاها و یا چای و نوشیدنی ها برای این افراد مانعی ندارد.
  • افرادی که یبوست دارند کمتر استفاده کنند.
  • مصرف بیش از حد آن میتواند باعث تپش قلب شود.
  • اگر هـل به صورت مداوم و زیاد مصرف شود می‌تواند آلرژی ناشناخته‌ای به دنبال داشته باشد. آلرژی پوستی که به عنوان درماتیت پوستی شناخته می‌شود از جمله عوارض ناشی از آلرژی به هـل است.

انتخاب هل مناسب به چه نکاتی توجه کنیم:

هنگام خرید هل سعی کنید که سبزترین نوع هل را انتخاب کنید. این نوع از هل نه تنها برای استفاده از ترکیبات‌های دارویی بلکه برای استفاده در غذاها و شیرینی‌ها کاربرد دارد. همچنین هل را به شکل پوسته استفاده کنید. پودر کردن هل و جدا کردن پوسته می‌تواند مقدار زیادی از خواص هل را کاهش دهد. بوی هل تازه ترکیبی از کاج و گل است. بنابراین می‌توانید از بو کردن هل هم به تازه بودن آن پی ببرید.

در صورتی که هل اسیاب شده را به هل دانه‌ای ترجیح می‌دهید، از دستگاه آسیاب خانگی برای این کار استفاده کنید. پودر هل به سرعت طعم و همچنین خواص خود را از دست می‌دهد به همین دلیل پودر هل را سریع‌تر باید مصرف کنید.

برای نگه داری ازهل:

بهترین راه آن است که هل را در پوسته‌ی خود نگهداری کنید زیرا به محض خارج شدن آن از پوسته یا آسیاب شدن عطر و طعم خود را از دست می‌دهد.هل کامل را می‌توان تا یک سال در یک ظرف در بسته و در جای خشک و خنک نگهداری کرد.
هل خشک را در ظرفی که رطوبت نگیرد و دور از نور مستقیم آفتاب نگهدارید.
برای نگهداری هل در طولانی مدت، باید هل را در گونی‌های پلی‌اتیلن درون جعبه‌های چوبی قرار داد. این کار باعث حفظ رنگ سبز پوسته‌ی هل می‌شود.
محل نگهداری آن‌ها باید تاریک،‌خشک، تمیز و خنک و عاری از آفات باشد. آن‌ها را دور از شوینده‌ها، رنگ‌ها و مواد غذایی نگهدارید که بوی تندی دارند.

نمونه ای از هل های موجود در بازار :

هل گلستان 10 گرمی

هل سبز مصطفوی وزن 30 گرم

هل سبز مصطفوی

هل سبز درجه یک مصطفوی قیمت: 81 هزار تومان

پودر هل هدیه طلا مقدار 30 گرم

پودر هل هدیه طلا

منابع:

بازده – نمناکجیمیتو

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا